Υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ βρίσκεται σε όλους τους ιστούς του σώματος σαν μιας ξεχωριστής σημασίας συστατικό για τη λειτουργία των αρθρώσεων όντας ο κυριότερος παράγοντας που καθορίζει την πυκνότητα και τις λιπαντικές ιδιότητες του αρθρικού υγρού. Υποστηρίζει επίσης το σύνολο των πρωτεογλυκανών και των πρωτεϊνικών δεσμών στο εξωκυτταρικό υγρό.

Η παρουσία ειδικών υποδοχέων υαλουρονικού οξέος που υπάρχουν σε όλα τα κύτταρα, το κάνουν επίσης ένα εξαιρετικό ρυθμιστή των μεταβολικών λειτουργιών σχεδόν όλων των ιστών του σώματος.

Το υαλουρονικό οξύ βοηθάει προστατεύοντας και αυξάνοντας την κινητικότητα των αρθρώσεων .
Αν συγκρίνουμε τις αρθρώσεις του σώματος με τη μηχανή ενός αυτοκινήτου, το υγρό το οποίο περιέχεται στις αρθρώσεις του σώματος μιμείται το ρόλο που παίζει το λάδι στη μηχανή του αυτοκινήτου. Το λάδι πρέπει να αντικαθίσταται κατά διαστήματα επειδή η θερμοκρασία και η τριβή των κινούμενων μερών της μηχανής μειώνει την πυκνότητα και την λιπαντική του ικανότητα, με αποτέλεσμα το λάδι να μην μπορεί πλέον να προστατεύσει αποτελεσματικά τις μεταλλικές επιφάνειες της μηχανής από την υπερβολική φθορά. Καθώς γερνάμε, η πυκνότητα και κατά συνέπεια η λιπαντική ιδιότητα του αρθρικού υγρού μειώνεται με αποτέλεσμα αυτό να μην είναι πλέον ικανό να προστατεύσει αποτελεσματικά τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων καθώς αυξάνεται η τριβή και η φθορά των χόνδρων. Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να αποκαταστήσει τη φυσιολογική πυκνότητα του αρθρικού υγρού κι έτσι να προλάβει ή να σταματήσει την καταστροφή των αρθρώσεων.
Οι δράσεις του υαλουρονικού οξέος είναι:
Α) Μυοσκελετικό σύστημα: Σαν φυσικό συστατικό του αρθρικού υγρού, το υαλουρονικό οξύ εγγυάται επαρκή λίπανση των αρθρώσεων προστατεύοντας τους χόνδρους και καταπολεμώντας την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών και τοξινών στο σώμα. Μειώνει επίσης τις φλεγμονές παρέχοντας ανακούφιση από τους πόνους.
Το υαλουρονικό οξύ επίσης, είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά των μεσοσπονδυλίων δίσκων της σπονδυλικής στήλης.
B) Όραση: Το υαλουρονικό οξύ βρίσκεται στο υαλώδες σώμα του ματιού (βολβός). Η καθαρή και ζελατινώδη σύστασή του, βοηθάει στο να απορροφηθούν οι κραδασμοί στον αμφιβληστροειδή, προλαμβάνοντας έτσι διάφορες βλάβες στον οφθαλμό.

Γ) Δέρμα: Το υαλουρονικό οξύ είναι εξαιρετικά σημαντικό στη διατήρηση των ενυδατικών και ελαστικών ιδιοτήτων του δέρματος. Η σύνθεσή του υαλουρονικού οξέος μειώνεται συνεχώς με τα χρόνια ξεκινώντας ήδη από την ενηλικίωση. Η μειωμένη αυτή σύνθεση σχετίζεται με τη μειωμένη ικανότητα του δέρματος να συγκρατεί νερό. Με το πέρασμα του χρόνου, αυτό είναι πολύ σημαντικό για το ότι οι ιστοί του δέρματος εμφανίζονται λιγότερο απαλοί και ευλύγιστοι. Η βιομηχανία καλλυντικών συνηθίζει να περιλαμβάνει υαλουρονικό οξύ στη σύνθεση των προϊόντων make-up καθώς και ενυδατικών και αντιγηραντικών κρεμών.


E) Καρδιαγγειακό Σύστημα: Υψηλά επίπεδα υαλουρονικού οξέος περιέχονται στις βαλβίδες της καρδιάς (είναι το λιπαντικό που εγγυάται τη συνεχή λειτουργία τους) αλλά και στο συνδετικό ιστό των αγγείων, όπου καθορίζει την υγεία και την ελαστικότητά τους.


ΣΤ) Ανοσοποιητικό Σύστημα: Το υαλουρονικό οξύ είναι ικανό να ενεργοποιήσει τα λευκοκύτταρα ελέγχοντας και προστατεύοντας την κυτταρική τους μετανάστευση. Βοηθάει επίσης στο να μειωθούν οι βακτηριακές λοιμώξεις κι έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να μειώσει τα λοιμωξιογόνα επεισόδια σε ασθενείς με χρόνια βρογχίτιδα.
Π.χ. σε περιπτώσεις βακτηριακής αμυγδαλίτιδας από στρεπτόκοκκο,  (ένα από τα μικρόβια που παράγουν υαλουρονιδάση - ένζυμο που καταστρέφει το υαλουρονικό οξύ), το μπλοκάρισμα της βακτηριακής υαλουρονιδάσης από το χορηγούμενο υαλουρονικό οξύ υψηλού Μοριακού βάρους, μπορεί να είναι σωτήριο για τις αρθρώσεις και την καρδιά.

κατασκευή eshop reweb