ακέτυλο-L-καρνιτίνη

Η L-καρνιτίνη αποτελεί μέρος του ενζυμικού συστήματος μεταφοράς των λιπαρών οξέων μέσης αλύσου στο εσωτερικό των μιτοχονδρίων των μυϊκών κυττάρων. Τα μιτοχόνδρια αποτελούν το μεταβολικό κέντρο των κυττάρων όπου λαμβάνει χώρα η οξείδωση των λιπαρών οξέων με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Λόγω της εμπλοκής της σ’ αυτή τη διαδικασία, η L-καρνιτίνη θεωρείται ένας ενεργειακός ενισχυτής και ταυτόχρονα ένας άριστος λιποδιαλυτής που βοηθάει στο αδυνάτισμα του οργανισμού και στη μείωση του βάρους του σώματος.
Η καρνιτίνη είναι ένα μη βασικό αμινοξύ το οποίο επιτελεί στον οργανισμό πολλές και σημαντικές λειτουργίες, με κυριότερη την εμπλοκή της στην καύση του λίπους, γιατί μόνο με την παρουσία της είναι δυνατό να καούν τα συνηθισμένα μακράς αλυσίδας λιπαρά οξέα.
Τα τελευταία χρόνια η L-καρνιτίνη χρησιμοποιείται ευρέα/ς σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, δύσπνοια κι ασθενείς με έλλειψη καρνιτίνης που οφείλεται στη διάλυση της.
Οι αθλητές την χρησιμοποιούν για τη μείωση του σωματικού λίπους, την αύξηση της διαθέσιμης ενέργειας από τα λιπαρά οξέα, στα πλαίσια υποθερμιδικών διαίτων αδυνατίσματος κι ως βοήθημα για την αύξηση της αερόβιας ικανότητας και την γρηγορότερη ανάληψη μετά από έντονες αερόβιες προπονήσεις.
Η κύρια αποστολή της καρνιτίνης είναι η μεταφορά των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια του κυττάρου για την παραγωγή ενέργειας. Μέσα στο πλάσμα του αίματος η καρνιτίνη ενώνεται με τα λιπαρά οξέα και τα συνοδεύει στα μιτοχόνδρια. Στα μιτοχόνδρια η  καρνιτίνη ελευθερώνει τα λιπαρά οξέα ώστε με την επίδραση των μιτοχονδριακών ενζύμων να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας σχηματίζοντας ΑΤΡ. Αν τα λιπαρά οξέα δεν μπορέσουν να καούν αρκετά γρήγορα, η καρνιτίνη δρα επιστρέφοντας τα λιπαρά οξέα στο πλάσμα του αίματος.
Η λήψη συμπληρωματικής καρνιτίνης γίνεται συνήθως για θεραπευτικούς σκοπούς σε άτομα που πάσχουν από ελαφρά καρδιακά προβλήματα, μυοπάθειες ή υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
Τα οφέλη λήψης της περιλαμβάνουν:
1.  Προστασία κατά των καρδιοαναπνευστικών ασθενειών.
2.  Προστασία από μυϊκές δυστροφίες ( βοηθά την οικοδόμηση μυών και αντοχής ).
3.  Προστασία του συκωτιού.
4.  Προστασία από το διαβήτη.
5.  Προστασία από ασθένειες των νεφρών.
6.  Ενίσχυση της διαιτητικής προσπάθειας.
Για τους αθλητές η λήψη συμπληρωματικής καρνιτίνης είναι αμφιλεγόμενη ως προς τη συμβολή της στη βελτίωση της απόδοσης:
-  Είναι πιθανά υποβοηθητική για αθλητές με μέση και υψηλή φυσική κατάσταση, που ασχολούνται με αερόβιες δραστηριότητες.
-  Αθλητές αγωνισμάτων δύναμης και ταχύτητας ή body-builders που προπονούνται με σκοπό την ανάπτυξη του μυϊκού όγκου, δεν έχουν να επωφεληθούν σε τίποτα από τη συμπληρωματική χορήγηση καρνιτίνης.
-  Αθλητές και άτομα που υποβάλλονται σε δίαιτα και ειδικό πρόγραμμα άσκησης για να χάσουν σωματικό λίπος, πιθανά να επωφεληθούν από τη χρήση της, εφόσον τη χρησιμοποιούν με το σωστό τρόπο ( εξατομίκευση δόσης, περιοδικότητα χρήσης, σταδιακή αύξηση ποσότητας, κ.λπ. ).
Η θεραπευτική χρησιμοποίηση των συμπληρωμάτων καρνιτίνης, αποδείχτηκε ότι είναι αποφασιστικής σημασίας σε μυοπάθειες, που οφείλονται σε έλλειψη καρνιτίνης, καθώς και σε προβλήματα καρδιακής φύσης. Η καρνιτίνη συγκεντρώνεται κυρίως στους σκελετικούς μύες και στο μυοκάρδιο. Το μυοκάρδιο χρησιμοποίει για την άντληση ενέργειας κυρίως λιπαρά οξέα και επομένως η καρνιτίνη παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της καρδιάς, αφού η οξείδωση των λιπαρών οξέων προϋποθέτει την ύπαρξη επαρκούς ποσότητας καρνιτίνης. Πειραματικές μελέτες, κυρίως σε ζώα, έδειξαν ότι τα επίπεδα καρνιτίνης στο μυοκάρδιο είναι σημαντικά χαμηλά σε περιπτώσεις φυσικής ή σωματικής κακουχίας ( stress ), οξείας και χρόνιας ισχαιμίας, σε καταστάσεις μη αντισταθμιζόμενης καρδιακής ανεπάρκειας και σε καρδιοτοξικότητα οφειλόμενη σε φάρμακα. Σε ανθρώπους, η καρνιτίνη αποδείχτηκε αποτελεσματική σε οξεία και χρόνια ανεπάρκεια των στεφανιαίων αρτηριών ( στηθάγχη, σκλήρυνση μυοκαρδίου ), σε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας και σε καρδιακές αρρυθμίες προκαλούμενες από τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά. Σε χρόνια ισχαιμία και στηθάγχη η καρνιτίνη αυξάνει την καρδιακή συσταλτικότητα και την ανεκτικότητα στην προσπάθεια να αυξάνεται η κατανάλωση οξυγόνου από το μυοκάρδιο.
Οι αθλητές αγωνισμάτων αντοχής, χρησιμοποιούν την καρνιτίνη με σκοπό την προστασία των αποθεμάτων γλυκογόνου, έτσι ώστε να επαρκεί αυτό για το σύνολο της προπονητικής επιβάρυνσης ή του αγώνα. Η χρήση της καρνιτίνης, σε συνδυασμό με την κατάλληλη προπόνηση και διατροφή, φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει τον αθλητή να καταναλώσει περισσότερο λίπος και να προστατεύσει τα αποθέματα γλυκογόνου, χωρίς να μειωθεί η ικανότητα απόδοσης. Επιπλέον, φαίνεται ότι η λήψη καρνιτίνης βοηθά στη μείωση της αποβολής αμινοξέων, μικραίνοντας τον καταβολισμό αμινοξέων λόγω της έντονης προπόνησης. Με αυτό τον τρόπο, φαίνεται ότι βοηθά και στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

κατασκευή eshop reweb